Citaat van Johan

Over het aanblijven van Louis van Gaal ondanks het matige seizoen 2007-2008 van AZ:'Als ik Van Gaal was zou ik me doodschamen: om zoveel geld erdoorheen te jagen en dan in het rechterrijtje te eindigen.'

Johan Derksen organiseert deze zomer een benefietconcert voor zijn ernstig zieke chauffeur, blueszangeres AJ Plug. De voetbalanalyticus is begaan met haar lot en dat van haar eveneens zieke man. ,,Ze treffen het niet.’’
De rollen zijn omgedraaid, maar helaas uit pure noodzaak. Johan Derksen rijdt tegenwoordig zijn chauffeur in plaats van andersom. Aleksandra Jolanda Plug, als blueszangeres bekend als AJ Plug, is ernstig ziek en moet drie tot vier keer per week naar het ziekenhuis in Groningen. Waar de 49-jarige zangeres Derksen afgelopen seizoen tussen Grolloo en Hilversum vervoerde, daar zit de bekende voetbalanalyticus nu zelf achter het stuur, overigens afwisselend met zijn vrouw Isabelle.

Het lot van Plug en haar man Klaas Kuijt, die in de band van Plug speelt en ook al ernstige gezondheidsklachten heeft – gaat Derksen (70) aan het hart. ,,Klaas staat voor een riskante operatie. Hij heeft suikerziekte, kan vijftig procent zien en tobt ook met zijn nieren. Ze treffen het niet”, zegt Derksen, die er bij Plug op aandrong naar de huisarts te gaan. ,,Het begon met boertjes laten. Met gitarist Erwin Java, die ook vaak meereed omdat hij in Groningen woont, maakte ik daar nog grapjes over. Tot ze niets meer weg kreeg, geen boterham of koekje.” Uiteindelijk kreeg Plug in het Universitair Medisch Centrum in Groningen drie weken geleden de harde diagnose: slokdarmkanker.

Omdat ze vanwege de intensieve behandelingen geen inkomsten meer heeft, besloot Derksen te helpen met een benefietconcert.

Dinsdagochtend lichtte hij Plug in met een mailtje. ,,Ik was totaal verrast’’, zegt Plug, die niet alleen als chauffeur, maar ook als muzikante werkt met Derksen. ,,Ik kreeg een brok in mijn keel en natuurlijk heb ik een traantje gelaten. Zo lief dat hij dit doet.”
Plug is het gezicht van Johan Derksen keeps the Blues Alive, de theatertour waarmee Neerlands meest bekende voetbalanalyticus de laatste jaren furore maakt. Ze toerde door het hele land, zong in de studio bij Veronica Inside en trad als Derksens chauffeur ook in dienst bij Talpa.

In de zomer gloorden nieuwe theatershows en optredens met haar eigen band. Tot zes weken geleden het noodlot toesloeg. Hoe het nu is? ,,Ik klink nuchter, maar het gaat niet goed natuurlijk”, is het antwoord. Plug is afgevallen, draagt een slangetje in de neus voor sondevoeding. ,,Ik heb pijnstillers en zo’n plakpleister hier op mijn arm, ook tegen de pijn. Het is nog zo onwerkelijk.”

Veertien maanden geleden verruilde Plug Katwijk, waar ze opgroeide, voor Grolloo, het dorp van Johan Derksen. Ze kon daar in een boerderij een CD opnemen met haar band.

Ze was de kostwinner, maakte schoon in Katwijk, verdiende het geld met de band en theatertour en was, sinds vorig jaar augustus, de vaste chauffeur van Derksen. Dat was een wens van de voetbalanalyticus bij zijn overstap naar Talpa. ,,Twee, drie keer in de week reed ze mij van Grolloo naar Hilversum en terug. Plus de theatertour. Ik zag haar meer dan mijn eigen vrouw”, grapt Derksen. Plug: ,,We hebben een klik, alsof we elkaar al honderd jaar kennen. In de auto praten we en valt hij in slaap: ook prima.”
Maar ineens zijn de verdiensten weggevallen. Plug moest optredens afzeggen (‘Ik heb nog wel wat gedaan, maar je kunt niet halfbakken en misselijk op het podium staan’), kon de laatste drie keer al niet meer rijden. ,,En met muzikanten is het simpel: no play no pay”, zegt Plug. ,,Natuurlijk slaan dan de twijfels toe: hoe moet het verder? Ik weet dat ik dit jaar niet meer kan optreden.”

Derksen kwam in actie. Hij belde met Jan Smit, voormalig voorzitter van Heracles en eigenaar van De Bonte Wever, een zalencomplex in Assen. ,,Jan stelt zijn accommodatie beschikbaar. Hoeft er niets voor te hebben. De Erwin Java Band en Danny Vera komen gratis optreden.”
Op 10 augustus gaat het gebeuren, terwijl Derksen ook met een tweede benefietconcert wil organiseren in Katwijk. ,,Daar komt dan de oude band optreden. Met de Clarks. We zijn druk bezig.”

Aleksandra Plug ‘is er stil van’. Van dit initiatief, maar ook van de hulp, dat Derksen of zijn vrouw haar drie tot vier keer per week naar Groningen rijdt. ,,Dat is zo fijn, echt geweldig. Niet alleen voor het rijden, maar ook dat zij bij me zitten als de dokter een en ander vertelt. Twee supermensen die zoveel voor een ander over hebben, ze zijn zo lief.”

Als u ingelogd bent, kunt u reageren

Aantal leden

5750

Johan Derksen bingoDe wereldberoemde bingo!

Met deze bingo maak je een uitzending met Johan Derksen nog leuker. Streep af als je een uitspraak van Johan hoort. Wie het eerst de kaart vol heeft, heeft gewonnen!

Bezoekersteller

791628
VandaagVandaag34
GisterenGisteren116
Deze weekDeze week34
Deze maandDeze maand1751
TotaalTotaal791628
Joomla templates by Joomlashine