Johan Derksen, voetbal- en tv-persoonlijkheid, rookt eens een sigaartje, draait een plaatje, runt een blaadje en dat allemaal voor ons. Of, hetzelfde in andere woorden:

Johannes Gerrit (Johan) Derksen (Heteren, 31 januari 1949) is een voormalig Nederlands voetballer, die na zijn actieve sportcarrière naam maakte als sportjournalist, met als specialisme voetbal.

Als voetballer speelde hij achtereenvolgens voor SDOO Heteren, Nieuw-Buinen, Rolder Boys, Go Ahead Eagles, Cambuur, BV Veendam, Haarlem, SV Meppen en MVV.

Als journalist begon hij bij de Noord-Ooster en werd later redacteur bij de Winschoter Courant en daarna bij het Nieuwsblad van het Noorden.

In 1977 ging hij over naar het weekblad Voetbal International waar hij sinds 2000 de functie van hoofdredacteur bekleedt.

In 2002 stond hij op de nominatie om algemeen directeur te worden van - het immer noodlijdende - BV Veendam. Op het laatste moment kreeg hij ingefluisterd dat hij als een soort stroman zou worden gebruikt en dat het zittende bestuur hem niet goed had voorgelicht over de financiële situatie bij de club. Ook was in de arbeidsovereenkomst geen goede pensioenvoorziening opgenomen, zo vertelde Derksen. Daarop trok hij zijn kandidatuur in.

Hij verschijnt wekelijks in het televisieprogramma Voetbal Insite, waarin hij zijn mening geeft over voetbal in het algemeen. Voetbal Insite is op elke maandagavond op RTL 7 te zien. Op vrijdag is hij de vaste analyticus bij een live-wedstrijd uit de eredivisie, nu op RTL 5.

Derksen staat bekend als een van de grootste critici in de Nederlandse sportjournalistiek. Zijn ongezouten mening stuit niet zelden op veel verzet. Vooral zijn optredens in Voetbal Insite en zijn columns in Voetbal International zijn berucht. Ook ontpopt hij zich meer en meer tot nationale cultheld.

Derksen woont in Oudewater. Zijn eerste vrouw is begin 1992 overleden aan de gevolgen van een ongeval in huis. Later is hij hertrouwd, gescheiden en voor een derde keer getrouwd. Hij heeft twee dochters en een stiefzoon. Zijn oudste dochter Marieke (geboren in 1979) werkt sinds het najaar van 2005 ook bij Voetbal International.

Derksen is tevens manager geweest van Cuby and the Blizzards.

In 2005 werd Derksen door het blad Esquire verkozen tot slechtst geklede man.